Diamantcentrum opent deze zomer

Geplaatst op 14 maart 2014

NIJLEN - De bouwwerken aan het Kempens Diamantcentrum zijn klaar. Het belevingscentrum rond diamant opent deze zomer. De aanpalende oude diamantslijperij moet een jaar later gerestaureerd zijn. De gemeente zoekt nog naar een geschikte aannemer.
De gemeente Nijlen kocht in 2004 de oude diamantslijperij Lieckens aan. Omdat de slijperij zelf relatief klein en moeilijk toegankelijk is, was de bouw van een belevingscentrum noodzakelijk.

Tien jaar later is dat centrum zo goed als klaar. De gemeenten Nijlen en Grobbendonk openen er in samenwerking met de provincie Antwerpen en de vzw Briljante Kempen deze zomer een belevingscentrum rond diamant, dat het Kempens Diamantcentrum zal heten. Het hele project kost ruim 860.000 euro, waarvan de Vlaamse overheid 359.000 euro betaalt. Vlaams ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters (N-VA) kwamen deze week een kijkje nemen.

‘De mensen van mijn generatie herinneren zich het rijke diamantverleden van onze gemeente nog levendig, maar de jongere generaties kennen die geschiedenis niet meer’, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V). ‘Met dit centrum willen we dat verleden in stand houden.’

Het nieuw aangebouwde centrum bestaat uit een gelijkvloerse en een kelderverdieping. ‘Binnen deze twee ruimtes krijgt de bezoeker op een interactieve en moderne manier uitleg over diamantbewerking’, zegt Jo Klaps, verantwoordelijk voor de binneninrichting van het centrum.

‘Beneden bevindt zich een kleine bibliotheek en kunnen de mensen via iPads dieper ingaan op bepaalde thema‘s.’
Aan de inkom staat verder een stand met toeristische informatie en er is ook ruimte voor een winkel met streekproducten.

De aanpalende slijperij Lieckens, de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantslijperij uit de streek, moet vanaf volgend jaar een tweede luik vormen van het belevingscentrum. Het gebouw is eerst wel toe aan een grondige renovatie. ‘Het gebouw wordt op een zeer conservatieve manier gerestaureerd’, zegt architecte Ellen Vertommen. ‘We veranderen dus niet veel aan het uitzicht. Wel zullen we het oude puntdak, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigd werd, in ere herstellen.’

Naast het gebouw worden ook de oude slijpmolens aangepakt. De gemeente is hiervoor nog op zoek naar een diamantslijper of restaurateur met kennis van zake. De slijperij zou tegen de zomer van 2015 toegankelijk moeten zijn voor het publiek.


Bron: Het Nieuwsblad